Verbal Ability Questions part 1- Xplore IT Corp


Synonyms are different words with identical or at least similar meanings. Words that are synonyms are said to be synonymous , and the state of being a synonym is called synonymy . An example of synonyms are the words car and automobile

Synonyms can be any part of speech , as long as both members of the pair are the same part of speech. More examples of English synonyms are:

“student” and “pupil”
“petty crime” and “misdemeanor”

“buy” and “purchase”

“sick” and “ill”
“quickly” and “speedily”

“on” and “upon”

Note that synonyms are defined with respect to certain senses of words; for instance, pupil as the “aperture in the iris of the eye” is not synonymous with student. Similarly, he expired means the same as he died, yet my passport has expired cannot be replaced by my passport has died.

In English, many synonyms evolved from the parallel use, in the early medieval period, of Norman French (from Latin) and Old English (Anglo-Saxon) words, often with some words being used principally by the Saxon peasantry (“folk”, “freedom”, “bowman”) and their synonyms by the Norman nobility (“people”, “liberty”, “archer”).

Synonyms are words that mean about the same thing. Synonyms add interest and life to reading and writing. Examples of synonyms are hot and torrid; ugly and hideous; cry and weep. Completing these exercises will give you a broader vocabulary to choose from, especially when writing.

1. a word that means the same or nearly the same as another word, such as bucket and pail

2. a word or phrase used as another name for something, such as Hellene for a Greek

3. biology a taxonomic name that has been superseded orrejected



Exercise Questions

1. Luxuriant

a. Beautiful
b. Luxurious
c. Abundant
d. lovely


2. Memorable

a. Memorial
b. worth remembering
c. mending
d. striking


3. Officious

a. concerning office
b. legal
c. interfering
d. permissible


4. Opulous

a. Popular
b. Respectful
c. Populated(thickly)
d. hard working


5. Vocation

a. Holiday
b. Occupation
c. break-up
d. virtue


6. Illegible

a. Fit
b. Illegal
c. not readable
d. elective


7. Illicit

a. Illegal
b. Draw
c. Differ
d. postpone


8. Defer

a. Differ
b. Respect
c. Postpone
d. disagree


9. Proscribe

a. Fix
b. Order
c. prohibit sale and publication
d. continue the use of


10. Imperious

a. Proud
b. Temper
c. Tamper
d. distant


Answer Key:

1.c; 2.b; 3.c; 4.c; 5.b; 6.c; 7.a; 8.c; 9.c; 10.a


advanced java training in coimbatore

best it training institutes in coimbatore

best java training in coimbatore

best training institute for java in coimbatore

cisco trainining in coimbatore

networking training in coimbatore

ccna Training in coimbatore

core java training institutes in coimbatore

j2ee training in coimbatore

java training with placement in coimbatore

corporate Training in coimbatore

Android training in coimbatore

web technologies training

Mobile application development training

Embedded systems training

Embedded systems training in coimbatore

Embedded systems with placement

VLSI trainig in coimbatore

PCB training

best python training in colimbatore

Raspberry pi training in coimbatore

Best training centre in coimbatore

php course in coimbatore

php training in coimbatore

php training centre in coimbatore

php training with placement in coimbatore

embedded course in coimbatore

embedded training centre in coimbatore

embedded training with placement in coimbatore

best php training institutes in coimbatore

September 14, 2017

2 responses on "Verbal Ability Questions part 1- Xplore IT Corp"

  1. As the admin of this web site is working, no question very rapidly it will be well-known, due to its quality contents.

  2. You actually make it seem really easy with your presentation but I find this topic to be really one thing which I believe I’d by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I am looking ahead for your next publish, I?¦ll attempt to get the hold of it!

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Xplore IT Corp 2017. All rights reserved. Designed by ProPlus Logics