Verbal Ability- Part 2

Directions—(Q. 1–5) In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each five pairs of words have been denoted by letters (A), (B), (C), (D) and (E). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

1. A committee has been…………..to…………..the transformation of the city into an International finance centre.

(A) constituted, convert
(B) appointed, oversee
(C) converged, evaluate
(D) inducted, change
(E) inaugurated, determine

 

2. Keeping in mind the…………..to develop the sector the government has…………..solicited foreign investment.

(A) importance, never
(B) proposal, forcibly
(C) objective, wanted
(D) view, discretely
(E) need, actively

 

3. In his speech he vowed to…………..the four billion unbanked individuals across  the world into the…………..of financial inclusion.

(A) represent, sphere
(B) target, area
(C) bring, realm
(D) engage, achievement
(E) convince, era

 

4. Although he puts in…………..of overtime and takes few holidays, he………… cannot support his family.

(A) sufficient, however
(B) lot, besides
(C) much, thus
(D) plenty, still
(E) frequency, yet

 

5. They have been…………..on incentives to…………..these practices are implemented nat grass root level.

(A) relying, ensure
(B) improving, secure
(C) advocating, confirm
(D) debating, necessitate
(E) focusing, display

 

Directions—(Q. 6–15) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

 

He was a charismatic leader, an entrepreneur and a highly effective manager all rolled into one. As a leader, he …(6)… the company’s growth plan in a dedicated manner and he never …(7)… focus. The cement industry in those days was doing badly. …(8)… to everyone’s expectations he sanctioned an additional plant in …(9)… time. He was …(10)… that since the cement industry was cyclic in nature, by the time the plant was …(11)… the market would have improved. It did happen and the decision brought rich …(12)… when the plant was commissioned. Not only was he a great entrepreneur but he also …(13)… all his senior people to be ‘practicing entrepreneurs’. I have seen a similar example at the Asian Institute of Management, which allows its professors to …(14)… their own business. This made their lectures more practical and less theoretical. It is the …(15)… of the Institute’s success.

 

6.(A) achieved
(B) implemented
(C) visualised
(D) persevered
(E) aimed

 

7. (A) moved
(B) shifts
(C) missed
(D) changes
(E) lost

 

8. (A) Contrary
(B) Opposite
(C) Yet
(D) Obedient
(E) Different

 

9. (A) any
(B) mean
(C) short
(D) no
(E) less

 

10. (A) known
(B) calculating
(C) certain
(D) dreamt
(E) surely

 

11. (A) operational
(B) install
(C) use
(D) produced
(E) new

 

12. (A) supply
(B) diversity
(C) rewards
(D) pay
(E) knowledge

 

13. (A) thought
(B) tried
(C) wished
(D) encourage
(E) wanted

 

14. (A) expand
(B) function
(C) chose
(D) run
(E) risk
15. (A) responsibility
(B) secret
(C) guarantee
(D) prize
(E) value

 

Answers

1. (B)

2. (E)

3. (B)

4. (D)

5. (A)

6. (B)

7. (C)

8. (A)

9. (D)

10. (B)

11. (A)

12. (C)

13. (E)

14. (D)

15. (B)

 

advanced java training in coimbatore,best it training institutes in coimbatore,best java training in coimbatore,best training institute for java in coimbatore,cisco trainining in coimbatore,networking training in coimbatore,ccna Training in coimbatore,core java training institutes in coimbatore,j2ee training in coimbatore,java training with placement in coimbatore,corporate Training in coimbatore,Android training in coimbatore,web technologies training,Mobile application development training,Embedded systems training,Embedded systems training in coimbatore,Embedded systems with placement,VLSI trainig in coimbatore,PCB training,best python training in colimbatore,Raspberry pi training in coimbatore,Best training centre in coimbatore,php course in coimbatore,php training in coimbatore,php training centre in coimbatore,php training with placement in coimbatore,embedded course in coimbatore,embedded training centre in coimbatore,embedded training with placement in coimbatore,best php training institutes in coimbatore

September 25, 2017

2 responses on "Verbal Ability- Part 2"

  1. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

  2. Valuable information! Looking forward to seeing your notes posted. The information you have posted is very useful. Keep going on, good stuff. Thank you for this valuable information.

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Xplore IT Corp

XIC is home to several global certified trainers who are subject matter experts in their respective domains. XIC has Vast experienced resources who are top experts including that of Microsoft, Cisco, Oracle, VMware, Red Hat, Novell, EC Council, Adobe, among others.

top
© Xplore IT Corp 2017. All rights reserved. Designed by ProPlus Logics
X